Kasteel Amerongen en Huis Doorn

Cases

Branche:  (kasteel)musea
Aantal medewerkers: Ruim 200, voornamelijk vrijwilligers, enkele professionals
Dienst Sietsma & Sietsma: Interim directie-bestuur

Herman is vanaf 2013 (parttime) werkzaam als interim-bestuurder/directeur van Huis Doorn en van Kasteel Amerongen, twee afzonderlijke organisaties.

Beide organisaties werken met een kleine staf (elk plm. 6 medewerkers) en met een groot aantal vrijwilligers (elk plm. 200). In 2012/2013 was in beide huizen, die door verschillende omstandigheden in grote financiële problemen verkeerden,  behoefte aan een interim-directeur/bestuurder.

De taak van de directeur/bestuurder is de algehele leiding, verantwoording jegens bestuur/Raad van Toezicht en overheden, alsmede innovatie bij het toekomst-vast maken van beide musea.

Beide huizen spelen een rol in de nationale geschiedenis:

Kasteel Amerongen met name vanwege Godard van Reede, diplomaat van stadhouder Willem III en Godard van Reede van Ginkel, aanvoerder van het leger van Willem III in Ierland (1690-1691). Ook kwam in 1918 de verslagen Duitse keizer Wilhelm II aan op Kasteel Amerongen en tekende hij op 28 november 1918 zijn afstand als koning van Pruisen en keizer van Duitsland.

Huis Doorn werd vanaf 1920 de woonplaats van Wilhelm II. Hij woonde er tot zijn dood in 1941 en is daar ook bijgezet in een gebouwd mausoleum,. Huis Doorn is sinds 2014 tevens Plaats van Herinnering Eerste Wereldoorlog in Nederland.

Plaats een reactie